Verbi


”Eikö se, että hän nousi korkeuteen, merkitse, että hän oli laskeutunut alas, aina maan alimpiin paikkoihin? … täyttääkseen kaikkeuden läsnäolollaan.” (Ef.4)

Henki riisuu uskonnolliset kaavut yltään, lähtee arkeen, ylös ja alas, ja muuttaa kaiken mitä on olemassa sakramentiksi, armon välineeksi, pyhyyden kentäksi. Hän täyttää läsnäolollaan kirkot, kadut, kaupat ja kapakat, kulkee kummallakin puolella Aurajokea joka suuntaan kuin tuuli, jonka huminan voi kuulla, mutta josta ei tiedä mistä tulee ja mihin menee. Tuuli ei välitä mitä se kohtaa, mitä lennättää ylös ja alas.

Henki on mieluummin verbi kuin substantiivi. (Suljetussa purkissa ei paljon tuulla… nimisanajärjestelmissä ei kuulla Hengen huminointia.)

Totuuden henki kulkee kaikkien maailman jokien kaikkia puolia, täyttää maat, järvet ja ihmismeret, atomiytimet ja galaksit, ylittää kaikki rajat, maantieteelliset, tähtitieteelliset, sosiaaliset ja uskonnolliset.
Hän katsoo meitä jokivarren pultsarin ja tuomiokirkon ylimmäisen papin silmillä, ja meidän silmillämme itseään takaisin suoraan silmiin.
Yksi mieletön katse, ei kahta. Mieletön rauha.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti