lauantai 29. toukokuuta 2010

Ensimmäinen käsky

Ei kuvaa jumalasta. Minä olen.
Olen kuvaamaton.
Ei imagoa, ei identiteettiä.

Ei mielikuvia mielen aavikolla.


Ei minkäänlaista käsitystä."Uskonnosta erkaantuessaan ihminen jääkin sen alaisuuteen. Uupumukseen asti hän muovaa jumalten kuvia ja omaksuu ne sitten kiihkeästi: hänen fiktion ja mytologian tarpeensa voittaa naurettavuuden ja ilmiselvyyden. Kaikki hänen rikoksensa johtuvat hänen kyvystään palvoa: joka ylettömästi rakastaa jumalaansa, pakottaa muutkin rakastamaan tätä ja on valmis tuhomaan heidät jos he kieltäytyvät siitä. Kaikessa suvaitsemattomuudessa, ideologisessa peräänantamattomuudessa ja käännyttämiskiihkossa näkyy innostuksen eläimellinen perusta. Menettäköön ihminen kykynsä välinpitämättömyyteen: hänestä tulee potentiaalinen murhaaja. Korottakoon ihminen oman ajatuksensa jumalaksi: seuraukset ovat lukemattomat.
Vain jumalten tai väärennettyjen jumalien nimeen tapetaan: Järjen jumalattaren, kansallis-, luokka-, tai rotuaatteet ovat sukua inkvisition ja uskonpuhdistuksen aiheuttamalle väkivallalle. Kiihkeinä aikona kunnostaudutaan verisissä urotöissä...Kovin valjulta näyttää paholainen verrattuna ihmiseen, jolla on hallussaan totuus, oma totuutensa... Todellisia rikollisia ovat ne, jotka perustavat uskonnollisen ja poliittisen oikeaoppisuuden ja tekevät eron uskovaisen ja vääräuskoisen välillä.
Kun kieltäydytään hyväksymästä mielipiteiden keskinäinen vaihdettavuus, virtaa veri... Järkähtämättömien selitysten alta nousee tikari; palavat silmät ennakoivat murhaa." (Cioran)

2 kommenttia:

  1. "Tiedä varmasti, ettei rakastaja ole muslimi. Rakkauden opissa ei ole uskoa, ei epäuskoa.

    Rakkaudessa ei ole ruumista, ei järkeä eikä sielua. Joka ei ole tällainen, ei rakasta." (Rumi)

    VastaaPoista