perjantai 11. joulukuuta 2009

11.12.2009

Terveysuutisrintama pettää harvoin joulukalenterin kirjoittajan.
Sieltä on joka päivä jotain uutta.
Sen sijaan, avatessaan näkymiä ihmisen mieleen, se johtaa usein järjen puolustusrintaman pettämiseen.

Näin tänään tämän:
"Tupakka-askien kyljissä olevat kuolemaan viittaavilla varoitusteksteillä saattaa tuoreen uutistoimisto Reutersin uutisoiman tutkimuksen mukaan olla päinvastainen vaikutus kuin suunniteltu.

Yhdysvaltalaisten, sveitsiläisten ja saksalaisten psykologien vetämässä pienessä tutkimuksessa todettiin, että tekstit, jotka varoittavat tupakoinnin kuolettavista vaikutuksista, saattavat itse asiassa ajaa savuttelijat tupruttelemaan jopa enemmän.
Tutkijoiden mukaan sen sijaan kuolemaan viittaamattomat varoitustekstit, kuten ”tupakointi tekee sinusta epäviehättävän” tai ”tupakointi vahingoittaa sinua ja läheisiäsi”, toimii paljon paremmin ja muuttavat tupakoitsijoiden asenteita pahaa tapaansa kohtaan.
Ironista kyllä, tutkijoiden mukaan kuolemaan viittaavat varoitustekstit aiheuttivat positiivisia tupakointi-asenteita heillä, joilla tupakointi perustui itsetunnon kohottamiseen. Sen sijaan kuolemaan liittymättömät varoitustekstit taas toimivat ainakin opiskelijoiden keskuudessa hyvin."

Rationaalisuuteen vetoavan valistustoiminnan ongelma on, että ihminen ei ole rationaalinen. Ei vähäpätöinen ongelma, mielestäni.
Että "meitä on moneen junaan", on aika selvää ja ilmeistä. Mutta että meistä on myös useisiin juniin, on vaikeampi niellä, vaikka näyttää olevan totta sekin. Minä olen monoliitti vain valveunissani.

Kun AIDS alkoi tehdä itseään tiettäväksi 80-luvulla Ruotsissa, samoin kuin se ymmärrys että vitsaus leviää pääasiassa sukupuoliteitse, lehdet kirjoittivat ettei mitään niin pahaa ettei jotain hyvääkin: ainakin prostituutio loppuu.
Kukaan ei enää uskalla.
Kun se ei sitten kuitenkaan näyttänyt laantumisen merkkejä, asiaa alettiin tutkia. Tukholman vanhimman ammatin harjoittajia haastateltiin.
Kas: myyjättäret kertoivat, että asiakkaat eivät suinkaan vähentyneet, vaan jopa lisääntyivät.
Kas kas: asiakkaat alkoivat entistä enemmän vaatia suojaamatonta seksiä.
Kas vielä: jos naisella oli esittää positiivinen lääkärintodistus, hänestä oltiin valmiit maksamaan enemmän kuin terveestä...
Lopulta oltiin tilanteessa, jossa työnhakijattaret esittelivät HIVtään kuin toiveikas uraohjus CVtään.

Asia yskitti Ruotsin mediaa (v 87) niin paljon, ja sai aikaan niin suuren hämmennyksen, että - kuin jonkin taikasanan voimalla - keskustelu loppui kuin seinään pari päivää kestettyään.

Voi olla että juttu avaa sellaisen kulman koko ihmisen mieleen, että parempi keskittyä muihin asioihin.
Onneksi vähän myöhemmin tuli VM-guuuld!! VM-guuuld!! Den glider in...!!! osv. jne.


Psykoterapiassakin Freudin lanseeraama ja Melanie Kleinin jatkokehittelemä kuolemanviettiteoria on kai hylätty, kai turhaan.

Asiaan liittyvät uskonnolliset konnotaatiot ovat täysin ehtymättömät. Kristinuskon ydinsymboli on kuollut mies ristillä. Rippilahjaksi ei anneta kopiota esim tyhjästä haudasta vaan teloitusvälineestä.
Outo on elämän taakka.


Jos nuo tupakkavalistusuutiset pitävät paikkansa, ja ihminen todella etsii tupakoinnista (ja herra paratkoon koko liudasta muita itsetuhokäyttäytymisen muotoja!) jonkinlaista laiskan miehen ekstremetunnelmaa, ehkä valistajien tulisi esitellä itse kuolema realistisemmassa valossa.
Siis vedota eloonjäämisen etujen esittelyssä ihmisiä oikeasti kiinnostaviin asioihin.

"Kuolema tekee sinusta epäviehättävän, ja -suositun."
"Kuolema vähentää siittiötuotantoa ja lisää erektio-ongelmia."
"Kuolema saa sinut haisemaan."
"Kuolema aiheuttaa harmia läheisillesi ja vaikeuttaa ystävyyssuhteitasi."
"Kuolema irrottaa ihosi."
"Kuollut saa lähtöpassit tositv -ohjelmien kameroiden fokuksesta."
"Kuolema alentaa itsetuntoasi."
"Kuolleesta ei vastakkainen sukupuoli tykkää." (jatkuu askin toisella puolella:) "Paitsi Marilyn Monroesta ja Elviksestä, mutta sinä et ole heistä kumpikaan."

2 kommenttia:

  1. Blah, piti jäsentää koko luukku toisin, mutta Blogger teki tenän. Näillä mennään.

    VastaaPoista
  2. Minua viehättää ystäväni tulkinta, jonka mukaan ehkä sitten hieman irrationaalinen, mutta yhtä kaikki huumaava halu heittäytyä ohi kiitävän Pendolinon eteen tai astua ihan kokeilumielessä parvekkeen kaiteen yli seitsemännessä kerroksessä, liittyvät siihen luonnon (?) luomaan valmiuteen, joka tekee kuolemisesta hieman helpompaa.

    Runoilija Ågren sitten taas seisoo niin leveässä haara-asennossa,että saa jalan sekä tämän että eilisen kalenteriluukun väliin:

    Sanat ovat jäljellä; niillä on merkitystä
    hiljaisuudessakin, ja ne tekevät sen
    sietämättömäksi. Sodat ovat jäljellä;
    ne eivät mahdu alkunsa ja
    loppunsa väliin. Ruumis
    on jäljellä; tämän elämän
    loputtua me palaamme
    siihen.

    VastaaPoista